ASC Belgesi
2010 yılında Hollanda Sürdürülebilir İş Girişimi tarafından kurulmuş olan ASC, Balıkçılık Yönetim Konseyi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda küresel etkiye sahip bir organizasyondur. Bu organizasyon, dünyanın önde gelen su ürünleri sertifikalandırma ve etiketleme programı olmayı planlanmaktadır. ASC´nin birincil sorumluluğu ve amacı, sorumlu tarım için küresel standartlara öncülük etmek ve bunları belirlemektir. Diğer hedefleri arasında; su ürünleri üreticileri, deniz ürünleri tüccarları ve catering firmaları, bilim adamları, koruma grupları ve tüketicilerle işbirliği yapmak, balık yetiştiriciliğinde kabuklu deniz ürünlerini etiketlerle ödüllendirmek, deniz ürünleri satın alırken en iyi ekolojik ve sosyal seçime teşvik etmek, sürdürülebilir denizcilik pazarlarını teşvik etmek gibi faktörler yer almaktadır.
Daha genel bir tabirle ASC, her tür balık ve kabuklu deniz ürünleri yetiştiriciliğinde dünyanın önde gelen sertifikasyon kuruluşu olmayı hedefleyen, bağımsız ve kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. ASC, kuruluşundan bu yana deniz ürünleri standartlarını geliştirmek, işletmek, yönetmek, gözden geçirmek ve değiştirmek için kendi operasyonel sistemini kurmuştur. Bu alanda faaliyet gösteren herhangi bir özel veya kamu şirketi, ASC belgesi alarak faaliyetlerinin belirli standartlara uygun olduğunu paydaşlarına gösterebilmektedir.
Kobi Danışmanlık olarak ihtiyacınız olan bu belge için en uygun fiyatları sizlere sunuyoruz. Alanında uzman danışmanlarımız ile yola çıkmak için hemen sitemizde yer alan numaralarımızı arayabilirsiniz.
ASC Sertifikası Neden Gereklidir?
Gıda olarak balık, büyüyen gezegenimiz için ideal bir besin kaynağıdır. Yüksek proteinli, az yağlı, sağlıklı ve besleyici bir besindir. Dolayısıyla dünya çapında nüfus arttıkça balığa olan talep ve tüketim de artış göstermektedir. Ancak dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen dünyamızın balık stokları sonsuz değildir ve geleneksel avcılık yöntemleri bu talebi karşılayamamaktadır. Sürdürülebilir uygulamalara rağmen deniz balıkçılığı arz sınırlarına ulaşmış durumdadır. Bu durumda su ürünleri yetiştiriciliği, en uygun çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Bu tür uygulamalar av balıkçılığı üzerindeki baskıyı azaltarak küresel talebi karşılayabilmektedir.
Son yıllarda önemi ve gerekliliği artan su ürünleri yetiştiriciliği, dünyanın en hızlı büyüyen gıda üretim sistemi olup halihazırda dünya çapında tüketilen balığın yarısından fazlası su ürünleri yetiştiriciliğinden gelmektedir. Ancak çiftlik balıklarına olan talebin hızla artması kendi sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği iyi yönetilmezse, zayıf alan yönetimi, su kirliliği, yerel ekosistemlerin bozulması ve kötü çalışma koşulları gibi bir dizi olumsuz sonuç doğurabilir. Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü ne kadar hızlı büyürse çevre ve yerel topluluklar üzerindeki potansiyel etki de o kadar büyük olur. ASC, bu olumsuz etkileri azaltarak ve sorunlara sürdürülebilir bir çözüm sunarak daha iyi yönetilen balık yetiştiriciliğini teşvik eder. Olumsuz çevresel ve sosyal etkileri en aza indirirken artan talebin daha kolay karşılanmasını sağlar. Ayrıca gereklilikleri karşılayan firmalara çeşitli standart ve yönetmelikler sunan geçerli bir ASC sertifikası da vermektedir.
ASC Sertifikasyonunun Faydaları Nelerdir?
Bir su ürünleri şirketi, ASC sertifikası alarak birçok avantaj elde edebilir ve birçok gereksinimi karşılayabilir. ASC sertifikasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- ASC sertifikalı her şirket, çevre, sağlık, güvenlik ve daha birçok alanla ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olur.
2. Su kaynaklarının korunmasını destekler.
3. Hayvanların sağlığının tehlikeye atılmasını ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Çünkü ASC sertifikası almayı başaran firmalar, birçok standart ürün sundukları için gereksiz kimyasal veya antibiyotik gibi ilaç kullanımını en aza indirmektedir.
4. Gıda, bakım ürünleri vb. gibi hayvansal ürünlerin kullanımı garanti edilmektedir.
5. Doğal çevrenin, deniz ekosisteminin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını teşvik eder.
6. ASC belgesinin doğaya ve çevreye en büyük katkılarından biri, hiç şüphesiz türlerin yani popülasyonların korunmasıdır.
7. ASC standartları aynı zamanda şirketlerin birçok sosyal sorumluluk faaliyetine katılmasına da olanak tanır.
8. ASC belgesine sahip her firma, pazardaki rakiplerinden bir adım önde olur ve yeni pazarlara girme fırsatı yakalar.
ASC Sertifikası Nasıl Alınır?
ASC Sertifikası, yalnızca sertifika yetkisine sahip ve ilgili alanda gerekli akreditasyona sahip kuruluşlardan alınabilir. Sertifika almak isteyen kuruluşlar, ASC standartlarının gerekliliklerinin hazırlanması, uygulanması ve izlenmesi konusunda eğitim, danışmanlık ve sertifikasyon hizmetleri sağlayan firmalardan yardım alabilirler. Çünkü ASC sektöre özel belirli bilgi ve tecrübe gerektirir. Bu alanda yeterli deneyime, bilgiye ve alakaya sahip firmamızdan profesyonel yardım talebinde bulunabilirsiniz.
Daha fazlası için Kobi Danışmanlık INSTAGRAM hesabını takip edin.