Bakliyat ve Hububat Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Bu sistem, gıda güvenliğini sağlamak için gıda ürünlerinin tedarik zinciri boyunca izlenebilir olmasını mümkün hale getirmektedir. Bakliyat ve tahıl üretimi yaparken ürününüzü Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) kurallarına göre kontrol etmelisiniz. Bakliyat ve tahıllarda ürününüzün belirli hastalıklara duyarlı olmadığını ya da bu hastalıkların bulunmadığı bir bölgeden temin edildiğini resmi olarak beyan etmeniz gereklidir. Gıdaların içinde ve üzerinde pestisit ve diğer kimyasalların (aktif maddeler) maksimum kalıntı seviyeleri belirlenmiştir. Yasadışı pestisit ve aşırı kimyasal kalıntı barındıran hiçbir ürün kullanılmamalıdır. Bütün aktif maddelerin onayı düzenli olarak kontrole tâbi tutulmalıdır.
Ürünleriniz genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermemelidir. Çoğu gıda şirketi insan tüketimi için genetiği değiştirilmiş gıda satmaktadır. Gıda güvenliği bir öncelik olduğundan, çoğu alıcı muhtemelen sertifika şeklinde ek güvenceye ihtiyaç duyacaktır. Kanunen bakliyat ve hububat mahsullerinin Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) prensiplerine dayalı bir gıda güvenliği yönetim sistemine sahip bulunması gerekmektedir.
Kobi Danışmanlık olarak kısa sürede ihtiyacınız olan belgeye sahip olmanızı sağlıyoruz.
Bakliyat ve hububat gıda güvenliği yönetim sistemi, gıdanın güvenliğini garanti etmek ve gıda ürünlerinin tüm tedarik zinciri boyunca izlenebilir şekilde olmasını gerekli kılar. Bakliyat ve hububat üretiminde, ürünlerinizi, Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) yönergelerine göre kontrol etmeniz beklenir . Bakliyatlar ve hububatlar için, ürününüzün belirli hastalıklara maruz kalmadığını veya bu hastalıkların bulunmadığı bir bölgeden geldiğini resmi olarak bildirmeniz gerekir. Gıda ürünlerinin içindeki ve üzerindeki pestisitler ve diğer kimyasallar (aktif maddeler) için maksimum kalıntı seviyeleri belirlemiştir. Yasadışı böcek ilacı veya aşırı kimyasal kalıntı içeren ürünler kullanılmamalıdır. Tüm aktif maddelerin onayı periyodik olarak gözden geçirilmelidir.
Ürünleriniz genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) içermemelidir. İnsan tüketimi için, çoğu gıda işletmesi genetik olarak değiştirilmiş gıdaları satmamayı tercih etmemektedir. Gıda güvenliği birinci öncelik olduğundan, çoğu alıcının sertifikalar şeklinde ek garanti talep etmesi muhtemeldir. Bakliyat ve hububat üretimi yasal olarak Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) ilkelerine dayanan bir gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olması gerekmektedir .
Bakliyat ve hububat üretiminde gıda güvenliği yönetim sisteminde en önemli sertifikalar şunlardır:
- Bakliyat Sektörü Standartları
• HACCP : Gıda güvenliğinin etkin kontrolü için gereksinimleri tanımlayan uluslararası bir standarttır.
• IFS : Perakendeci ve toptancı markalı gıda ürünlerinin denetlenmesi için uluslararası bir standarttır.
• Global GAP Standardı : Perakendecilerinize ve alıcılarınıza İyi Tarım Uygulamaları geliştirmeye olan bağlılığınızı göstermek için ürünlerinizin sahip olması gereken bir standarttır.
Bakliyat Sektörü Standartları
Bakliyat Sektöründe standartlar tohum kaynağı ile başlar ve tüm üretim süreçleri boyunca belirli standartlara tabii olur. Bu standartlar bakliyat ve hububatların ambalajlama, etiketleme ve muhafaza edilmesi aşamasını da kapsamaktadır.
Bakliyat ve Hububat Üretiminde Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamında verilen en önemli sertifikalar şunlardır:
HACCP: Etkin gıda güvenliği kontrolünün gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standart olarak bilinmektedir.
Bakliyat sektörü standartları
Küresel GAP Standardı: Perakendecilerinize ve alıcılarınıza iyi tarım uygulamalarının geliştirilmesine olan bağlılığınızı gösteren, ürünleriniz için zorunlu bir standart anlamına gelmektedir.
IFS: Markalı ürünlerin perakendeciler ve toptancılar tarafından denetlenmesine yönelik uluslararası bir standarttan oluşmaktadır.
Bakliyat ve Hububatların Taşıması Gereken Özellikler
*Bu ürünler üzerinde, doğal yapıyı değiştirecek hiçbir endüstriyel işlem uygulanamaz.
*Herhangi bir şekilde işlenemez.
*Tahıl ürünlerine hiçbir şekilde katkı maddesi ilave edilemez.
*Üreticiye yarı mamul ya da hammadde sağlayan kişi veya kuruluşların, ön öğütme işlemlerinin bu tebliğ şartlarına uymasını sağlayacak bir sistemin kurulması gerekmektedir. Bu sistemin kurulamaması durumunda üretici, tedarikçiler ve ilgili süreçlerle ilgili riskler hakkında yazılı bir garanti vermelidir.
*Tahılların üretim sonrasında takip edilmesini sağlayacak bir sistem oluşturulmalıdır.
*Ürünler, zararlı kimyasallar (pestisitler) içeremez.
*Ürün koruma, standardizasyon veya benzeri amaçlarla ısıl işleme tabi tutulamaz.
*Ürünler, hibridizasyon, F1, gen indirgeme, gen değiştirme (GDO) gibi laboratuvar veya sera işlemlerine maruz bırakılmamalıdır.
Bakliyat ve Hububatların Ambalajı
Bakliyat ve hububatlar ambalajlı veya ambalajsız satılabilir. Dökme olarak satılan bakliyat ve hububatlar ise etiket bilgisi tam ve eksiksiz olmak koşuluyla ahşap veya cam kaplarda ağzı kapalı olarak satışa sunulabilir. Ambalaj olarak yalnızca tahılın tabiî yapısını bozmayacak özellikteki kraft kâğıt ve keten türü bez ambalajlarla muhafaza edilip, satışa sunulmalıdır. Bakliyat ve tahıllar, hem ambalajlı hem de ambalajsız olarak satılabilmektedir. Dökme bakliyat ve tahıllar ise etiketteki bilgilerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, ağzı kapalı ahşap ya da cam kaplarda satışa sunulabilmektedir. Ambalaj olarak sadece tahılın doğal yapısına zarar vermeyen kraft kağıt ve keten kumaşlarda depolanmalı ve satışa çıkarılmalıdır.
Bakliyat ve Hububatlarda Etiketleme
Ürün ambalajı üzerindeki etikette aşağıdaki bilgilerin bulunması gerekmektedir.
*Ürün cinsi ve türü
*Analitik veriler
*Üretildiği bölge ve ülke
*Mevcutsa yemesi zararlı olan grupların listesi
*Geleneksel logo, geleneksel sertifika numarası ve 2D QR barkodu kodu
*Üreticinin adı ve iletişim bilgileri resmiyet taşır.
*Öğütülmüş bulgurun besin değerinin öğütülmemiş bulgura göre daha düşük olduğunu belirtmek gerekir.
*Farklı türleri karıştırırken aralarındaki ilişki açıkça yazılmalıdır.
*Geleneksel sertifikanın süresi dolduğunda veya geçersiz ilan edildiğinde geleneksel logo etiketten kaldırılacaktır.
Bakliyat ve Hububatların Muhafaza Edilmesi ve Taşınması
Bakliyat ve hububatların muhafaza edilmesi ve taşınmasında da üretimdeki hassasiyetlerin gösterilmesi gereklidir. Paketleme, depolama, nakliye süreçlerinde tüm temizlik kurallarına uyulması, koku ve kimyasal etkileşimi ile güneşten korunması, +1°C ila +30°C ’yi aşmayacak şekilde muhafaza edilmesi, belirgin ısıl değişkenliği olan ortamlardan uzak tutulması zorunludur. Biz öncü bir belgelendirme firması olarak, yılların bize kazandırmış olduğu deneyim sayesinde karşılaştığınız zorlukları anlıyoruz. Bizimle iletişime geçin; size hizmet yelpazemizin işinizin büyümesine ve zamanla güçlenerek daha rekabetçi ve global bir pazarda başarılı olmasına nasıl katkı sağlayabileceğini anlatalım.
Daha fazlası için lütfen canlı destek hattımızdan veya email adresimizden Kobi Danışmanlık müşteri temsilcilerimize ulaşabilirsiniz.